Ανυποταξία

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κηρυχθεί κάποιος ανυπότακτος είναι να υφίσταται υποχρέωση στράτευσης, είτε στο πλαίσιο εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας, είτε ενόψει συμμετοχής σε άσκηση εφεδρείας. Δηλαδή απαιτείται ο στρατεύσιμος να έχει λάβει πρόσκληση κατάταξης στις τάξεις του στρατού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κηρυχθεί κάποιος ανυπότακτος είναι να υφίσταται υποχρέωση στράτευσης, είτε στο πλαίσιο εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας, είτε ενόψει συμμετοχής

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα ορίζεται ότι:

«Όποιος κηρύσσεται ανυπότακτος, σύμφωνα με το νόμο για τη στρατολογία, τιμωρείται:

α) Σε ειρηνική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. β) Σε πολεμική περίοδο, με θάνατο ή ισόβια κάθειρξη. Σε περίπτωση όμως που η πράξη του, εν όψει της διάρκειάς της και των υπηρεσιών που αυτός θα μπορούσε να προσφέρει, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει άξια λόγου βλάβη στην πολεμική προσπάθεια της χώρας, λαμβανομένων υπόψη και των γενικών συνθηκών της επιστράτευσης, επιβάλλεται κάθειρξη ή φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. γ) Σε περίοδο μερικής ή παρατεταμένης γενικής επιστράτευσης, με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του εδ.β’ του στοιχ.β’, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών

Η ανυποταξία αρχίζει από την επομένη της οριζόμενης ημέρας κατάταξης ή εφόσον ορίζεται προθεσμία κατάταξης, από την επομένη της τελευταίας μέρας και διακόπτεται:

Α) με τη συμπλήρωση του τεσσαρακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας του ανυπότακτου,

Β) με την κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις,

Γ) με τη σύλληψη για την ανυποταξία,

Δ) με την παρουσίαση του ανυπότακτου στην αρμόδια στρατιωτική δικαστική αρχή ή στο στρατολογικό γραφείο για τη διακοπή της ανυποταξίας,

Ε) με την κρίση του ανυπότακτου από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων ως ακατάλληλου για στράτευση (Ι5) ή με τη χορήγηση αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας και

ΣΤ) με την έναρξη της κράτησης του ανυπότακτου σε φυλακές ή σε οποιαδήποτε αρμόδια Αρχή ή με την ένταξη του σε κέντρο θεραπείας εξαρτημένων ατόμων ή με την κατάταξη σε Ένοπλες Δυνάμεις ξένου κράτους εφόσον του χορηγηθεί αναβολή κατάταξης για οποιαδήποτε από τα παραπάνω περιπτώσεις.

Κρίσιμο είναι να έχει δεχθεί ο στρατεύσιμος την πρόσκληση προς κατάταξη, είτε πρόκειται για ατομική είτε για γενική πρόσκληση, οπότε και δρομολογείται με τον προσήκοντα τρόπο η ένταξη του στο σώμα της στρατιωτικής υπηρεσίας.

Η ανυποταξία τιμωρείται μόνο εφόσον τελείται με πρόθεση και όχι από αμέλεια. Συνεπώς, εάν αποδειχθεί για παράδειγμα ότι ο στρατεύσιμος αγνοούσε τον χρόνο λήξης της αναβολής στρατεύσεως, δύναται να κριθεί από το Δικαστήριο ότι τελούσε σε πραγματική πλάνη που αποκλείει το δόλο και να κριθεί αθώος.   

Πέραν των ποινικών κυρώσεων όμως, η ανυποταξία επιφέρει και διοικητική κύρωση και συγκεκριμένα χρηματικό πρόστιμο ύψους έξι χιλιάδων (6.000,00) ευρώ. Η επιβολή του χρηματικού προστίμου επέρχεται στους ανυπότακτους την επόμενη της ημερομηνίας που υποχρεούνται για κατάταξη.

Ο ανυπότακτος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει προσφυγή:

α) ενώπιον της αρμόδιας ειδικής επιτροπής της Στρατολογικής Υπηρεσίας που εξέδωσε την απόφαση επιβολής προστίμου, ή β) ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων προκειμένου να διαγραφεί το πρόστιμο, μαζί με τις προσαυξήσεις του. Η προθεσμίας άσκησης των ανωτέρω προσφυγών είναι δύο μήνες από τότε που αποδεδειγμένα ο ανυπότακτος έλαβε γνώση, ενώ η προθεσμία είναι τρεις μήνες εάν ο ανυπότακτος είναι κάτοικος εξωτερικού.

Η ομάδα του δικηγορικού μας γραφείου αναλαμβάνει τον χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6934644058, 6973700182 και 6977172151, ή μέσω email στο info@lawkey.gr.

Μοιραστείτε το...
Καλέστε μας