Εργατικό Ατύχημα

Ακριβής ορισμός του εργατικού ατυχήματος στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων της χώρας μας, ως εργατικό ατύχημα μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε βίαιο και αιφνίδιο συμβάν που λαμβάνει χώρα κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή την εργασία και έχει ως συνέπεια τη σωματική ή/και τη διανοητική βλάβη του εργαζομένου.

Εργατικό Ατύχημα

Επισημαίνεται ότι ως εργασία νοείται μόνο η απασχόληση του μισθωτού που καθορίζεται από τη σύμβαση εργασίας και όχι κάθε άλλη δραστηριότητα του που αφορά σε θέματα άσχετα προς τους σκοπούς και τις εκδηλώσεις της επιχείρησης. Για παράδειγμα ασθένεια του μισθωτού που δεν οφείλεται στις συνθήκες εργασίας της  επιχείρησης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα και να στοιχειοθετηθεί ευθύνη του εργοδότη.

Σύμφωνα με τον Ν. 3850/2010 και το άρθρο 43 ο εργοδότης οφείλει:

α) Να αναγγέλλει στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας, στις πλησιέστερες αστυνομικές αρχές και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού οργανισμού στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος, εντός 24 ωρών, όλα τα εργατικά ατυχήματα και εφόσον πρόκειται περί σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου, να τηρεί αμετάβλητα όλα τα στοιχεία που δύνανται να χρησιμεύσουν για εξακρίβωση των αιτίων του ατυχήματος.

β) Να τηρεί ειδικό βιβλίο ατυχημάτων στο οποίο να αναγράφονται τα αίτια και η περιγραφή του ατυχήματος και να το θέτει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων συμβάντων, καταχωρούνται στο ειδικό βιβλίο των άρθρων 14 και 17.

γ) Να τηρεί κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων που είχαν ως συνέπεια για τον εργαζόμενο ανικανότητα εργασίας μεγαλύτερη των τριών εργάσιμων ημερών.

Ο εργαζόμενος αρχικά δικαιούται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, τα έξοδα των οποίων τα επωμίζεται ο εργοδότης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν είναι ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, ενώ εάν ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, ο εργοδότης απαλλάσσεται από τα έξοδα αυτά και ο εργαζόμενος καλύπτεται από το ΙΚΑ για τις παροχές αυτές.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν είναι ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ δικαιούται, σύμφωνα με τον Ν. 551/1915, εφάπαξ αποζημίωση από τον εργοδότη, το ύψος της οποίας διαμορφώνεται ανάλογα με τον βαθμό ανικανότητας για εργασία. Η παραπάνω αξίωση παραγράφεται μετά από την παρέλευση 3 ετών από το ατύχημα.

Επίσης, ο e-ΕΦΚΑ χορηγεί επίδομα εργατικού ατυχήματος στους μισθωτούς ασφαλισμένους των ενταχθέντων φορέων στον e – ΕΦΚΑ, τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τ. ΤΑΞΥ,  ενώ δεν απαιτούνται χρονικές προϋποθέσεις ασφάλισης,  αρκεί η ασφάλιση κατά την ημέρα του ατυχήματος. Ειδικότερα, για το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, η επιδότηση μπορεί να συνεχισθεί μέχρι το ανώτατο όριο επιδότησης  (ήτοι: 182 ημέρες ή 360 ή 720 που είναι το ανώτατο όριο επιδότησης) ενώ για το τ. ΤΑΞΥ, η επιδότηση μπορεί να συνεχισθεί μέχρι το ανώτατο όριο επιδότησης ήτοι 360 ημέρες.

Αν το εργατικό ατύχημα προκάλεσε αναπηρία του παθόντος χορηγείται σε αυτόν σύνταξη αναπηρίας, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε χρονική προϋπόθεση, έστω κι αν έχει μία μόνο ημέρα ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

Καταληκτικά όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ασφάλισης δικαιούνται χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη εάν έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα που οφείλεται σεδόλο ή αμέλεια του εργοδότη ή σε παραβίαση διατάξεων για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Η αξίωση της αποζημίωσης κρίνεται κατά το κοινό δίκαιο και παραγράφεται μετά την παρέλευση πέντε ετών από το εργατικό ατύχημα. Εάν το θύμα του ατυχήματος απεβίωσε η αποζημίωση, πλέον λόγω ψυχικής οδύνης, επιδικάζεται στα μέλη της οικογένειας του.

Η ομάδα του δικηγορικού μας γραφείου αναλαμβάνει τον χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6934644058, 6973700182 και 6977172151, ή μέσω email στο info@lawkey.gr.

Μοιραστείτε το...
Καλέστε μας